May 26, 2018
  • 8:00 pm Ekološka bomba u zagrebačkim cijevima
  • 7:51 pm Najveće akvizicije na istoku
  • 7:42 pm AFERA TUNELA

Haselsteiner protiv turskih i kineskih građevinaca
Hans Peter Haselsteiner, većinski dioničar i šef Uprave velikog Strabaga, rođen je 1944. u tirolskom gradu Wörglu. Godine 1994. politički se aktivirao i uključio u rad Liberalnog foruma, stranke koja je nastala kad su liberali napustili redove Slobodarske stranke koju je preuzeo radikalni desničar Jörg Haider. Do 1998. bio je i zastupnik u austrijskom parlamentu. U srpnju je Haselsteiner najavio velike Strabagove akvizicije u Ukrajini, Litvi, Letoniji i Estoniji. “Uz bitumen potrebni su nam kamen i šljunak. Trenutno ispitujemo mogućnost kupovine nekoliko tvrtki kako bismo osigurali stratešku prednost u odnosu na konkurenciju. Naime, u Rusiji je aktivna i turska grupa Enka, a prodor u ruski građevinski sektor planiraju i Kinezi i Francuzi”, kazao je. (A.G.)

KRALJ ALUMINIJA GRADI S AUSTRIJANCIMA

Najbogatiji Rus preuzeo 30 posto Strabaga
Strabag je najveća građevinska tvrtka u Austriji, zapošljava 53 tisuće ljudi, a vrijednost poslova koje Strabag obavlja procjenjuje se na čak 11 milijardi eura. Proljetos je 30 posto udjela u Strabagu, vrijednog 1,2 milijarde eura, stekao najmlađi ruski milijarder, europski kralj aluminija, Abramovičev poslovni partner, Putinov prijatelj i nesuđeni vlasnik šibenskog TLM-a Oleg Deripaska (39). Poslije šefa uprave Hansa Petera Haselsteinera i Raiffeisen banke, Deripaska je tako postao treći dioničar Strabaga. Strabag trenutačno u Moskvi gradi nekoliko monumentalnih projekata, a sudjeluje i u gradnji velebnog Gazpromova sjedišta u Sankt Peterburgu. Deripaska je, prema tvrdnjama iz The New York Timesa, danas preuzeo poziciju najbogatijeg čovjeka u Rusiji. Deripaska je vlasnik i brojnih metalurških tvrtki u Crnoj Gori, a želi kupiti i srbijanski rudarski kombinat Bor. Srbi ga opisuju kao čovjeka koji “kontrolira goleme fondove, ali je vrlo agresivan i trudi se kroz politički utjecaj, uz podršku Kremlja, osigurati najpovoljnije ugovorne aranžmane”. Strabagu će Deripaska osigurati posao na gradnji sportskih objekata za Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju 2014. godine, a vrijednost tog pothvata mogla bi dosegnuti milijardu eura. (A. G.)

PREMIJER
Austrijanci nisu uspjeli izlobirati poništenje natječaja

PISMO IZ BEČA
Šef Uprave Strabaga dr. Haselsteiner najavio je u pismu Sanaderu podizanje tužbe zbog natječaja za tunele

MOĆNA KOMPANIJA
Haselsteiner jedan je od najuglednijih i najuspješnijih austrijskih biznismena (na fotografiji sa stranačkom kolegicom Heidi Schmidt)

DERIPASKA
Putinov prijatelj obilato koristi kremaljske veze u svom biznisu

MINISTAR KALMETA
Ministar prometa, graditeljstva i veza suočen je s još jednom aferom u cestogradnji

admin

LEAVE A COMMENT